Przejdź do głównej zawartości

Rodzaje filtrów


Zagadnienie filtracji wody jest dość skomplikowane. Generalnie opis procesu filtracyjnego powinno się zacząć od opisania wzorów chemicznych i towarzyszącym im przemian. Ja jednak tego nie zrobię. Mam przyjemność wytłumaczyć dość laickim językiem jak funkcjonują filtry do wody. W Polsce dostępne są różnego rodzaju produkty uzdatniające.

Szeroka gama produktów do filtrowania wody dostępna pod adresem http://www.klarsan.pl. Większość z nich schemat swojego działania opiera o specjalne wkłady lub złoża, których zadaniem jest oczyszczenie wody z danych zanieczyszczeń.

Uzdatniacze mechaniczne posiadają specjalne wkłady, wychwytujące z wody piasek, osad oraz żwir. Używane są często z wkładem polipropylenowym, ale oprócz tego są także inne dedykowane wkłady. Kolejnym rodzajem wkładów są węglowe, usuwające chlor, pestycydy oraz inne szkodliwe dla zdrowia substancje. Są również mineralizatory, które zwiększają stężenie minerałów w systemie odwróconej osmozy oraz wkłady do ciepłej wody.

Oprócz podziału wkładów, rozróżniamy także poszczególne złoża. Zaaplikować możemy żywicę kationitową, crystal right, lub polifosforan, które zmiękczają wodę, pozbawiając ją żelaza i manganu. Innym rodzajem złoża jest klarsanit, defeman, greensand lub birm - czyli te, które odżelaziają i odmanganiają wodę. Do dyspozycji mamy także filtr ze złożem węglowym, który eliminuje chlor.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak oszczędzać wodę?

Czasy wody za grosze dawno odeszły w niepamięć. Nie ma zryczałtowanych opłat bez wodomierzy. Zostały zainstalowane wodomierze w każdym domu i mieszkaniu i każdy płaci za tyle wody, ile wykorzysta w danym miesiącu. Ceny litra wody z roku na rok idą w górę. W takiej perspektywie warto znaleźć sposób na to jak oszczędzać.

Uzdatniona woda w Gdyni

Dobra woda, której będziemy używać w zakładach przemysłowych, musi spełniać wszelkie normy przewidziane dla różnych ujęć wodnych. Woda do użytku przemysłowego również musi być odpowiednio uzdatniona, choć nie wykorzystujemy jej tak jak w gospodarstwach domowych - do picia po przegotowaniu.

Gastronomiczne badanie wody

Jakość wody przeznaczonej do spożycia jest nadzorowana przez państwową inspekcję sanitarną, która kontroluje wszystkie instalacje wodociągowe, zgodnie ze specjalnie przygotowanym rocznym harmonogramem. Analiza wody odbywa się zazwyczaj w laboratoriach sanitarnych oraz w lokalnych zakładach opieki zdrowotnej, a także w firmach prywatnych.