Przejdź do głównej zawartości

Gastronomiczne badanie wody

Jakość wody przeznaczonej do spożycia jest nadzorowana przez państwową inspekcję sanitarną, która kontroluje wszystkie instalacje wodociągowe, zgodnie ze specjalnie przygotowanym rocznym harmonogramem. Analiza wody odbywa się zazwyczaj w laboratoriach sanitarnych oraz w lokalnych zakładach opieki zdrowotnej, a także w firmach prywatnych.

Testy wody są szczególnie ważne w placówkach gastronomicznych. Ten proces jest jednym z kluczowych elementów bezpieczeństwa żywności, zgodnie z określonym systemem zagrożenia i krytycznymi punktami kontroli. System ten działa we wszystkich zakładach produkcji żywności lub w gastronomii bezpośredniej. Analizę wody przeprowadza się w regularnych odstępach czasu na przykład w lokalach żywnościowych i fabrykach żywnościowych.
Obowiązek ten przede wszystkim spoczywa na właścicielach pojedynczych obiektów. Aby zlecić badanie wody, trzeba podać odpowiednie informacje i pobrać próbki. Aktualnie jakość wody jest badana przez wiele firm, które często dostarczają przykładową pocztę. Oczekiwanie na wyniki nie trwa długo, więc cały proces przebiega szybko i bezproblemowo. Warto pamiętać, aby poddawać wodę analizie w możliwie regularnych i stosunkowo częstych odstępach czasu.

Źródło: http://www.klarsan.pl/uslugi/analiza-wody.

Komentarze

  1. W Delta Pomorze (www.filtry.pomorze.pl) kupisz tylko i wyłącznie sprawdzone filtry do wody. Serdecznie zachęcamy do skorzystania z naszych usług.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak oszczędzać wodę?

Czasy wody za grosze dawno odeszły w niepamięć. Nie ma zryczałtowanych opłat bez wodomierzy. Zostały zainstalowane wodomierze w każdym domu i mieszkaniu i każdy płaci za tyle wody, ile wykorzysta w danym miesiącu. Ceny litra wody z roku na rok idą w górę. W takiej perspektywie warto znaleźć sposób na to jak oszczędzać.

Uzdatniona woda w Gdyni

Dobra woda, której będziemy używać w zakładach przemysłowych, musi spełniać wszelkie normy przewidziane dla różnych ujęć wodnych. Woda do użytku przemysłowego również musi być odpowiednio uzdatniona, choć nie wykorzystujemy jej tak jak w gospodarstwach domowych - do picia po przegotowaniu.