Przejdź do głównej zawartości

Różne rodzaje filtrów do wody


Bardzo chętnie kupowanymi produktami przez dużą grupę osób są filtry do wody. Dzięki nim możemy dokładnie oczyścić wodę z różnorodnych zanieczyszczeń, a także szkodliwych pierwiastków chemicznych. Możliwe jest także pozbycie się wapnia oraz magnezu, które zwiększają twardość wody. Zatem jakie możemy wyróżnić filtry do wody?
W gospodarstwach domowych zazwyczaj używane są trzy rodzaje filtrów do wody. Możemy wyróżnić między innymi filtry węglowe. Są one instalowane bezpośrednio z filtrami sedymentacyjnymi. Ich główną zaletą jest to, iż oczyszczają wodę z różnorodnych zanieczyszczeń, ale także poprawiają jej smak oraz zapach. Również usuwają chlor, przez co woda może być zdatna do picia. Kolejnym rodzajem filtrów są filtry, które działają na zasadzie odwróconej osmozy.

O zaletach tego typu produktów możecie poczytać na stronie http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id3870,uzdatnianie-wody-wodociagowej-czy-to-ma-sens.
 
Tego typu produkty oczyszczają wodę praktycznie z każdych zanieczyszczeń. Niestety duża wadą tego rozwiązania jest fakt, iż tego typu produkty oczyszczają wodę, która płynie z naszego kranu nie tylko z zanieczyszczeń oraz szkodliwych pierwiastków. Pozbywają się również z niej różnorodnych minerałów, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Ostatnim typem filtra jest zmiękczacz. Jak sama nazwa wskazuje, zmiękcza on wodę, dzięki czemu jest ona mniej twarda. Ponadto również tak jak wcześniejsze filtry, dokładnie ją oczyszcza.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak oszczędzać wodę?

Czasy wody za grosze dawno odeszły w niepamięć. Nie ma zryczałtowanych opłat bez wodomierzy. Zostały zainstalowane wodomierze w każdym domu i mieszkaniu i każdy płaci za tyle wody, ile wykorzysta w danym miesiącu. Ceny litra wody z roku na rok idą w górę. W takiej perspektywie warto znaleźć sposób na to jak oszczędzać.

Uzdatniona woda w Gdyni

Dobra woda, której będziemy używać w zakładach przemysłowych, musi spełniać wszelkie normy przewidziane dla różnych ujęć wodnych. Woda do użytku przemysłowego również musi być odpowiednio uzdatniona, choć nie wykorzystujemy jej tak jak w gospodarstwach domowych - do picia po przegotowaniu.

Gastronomiczne badanie wody

Jakość wody przeznaczonej do spożycia jest nadzorowana przez państwową inspekcję sanitarną, która kontroluje wszystkie instalacje wodociągowe, zgodnie ze specjalnie przygotowanym rocznym harmonogramem. Analiza wody odbywa się zazwyczaj w laboratoriach sanitarnych oraz w lokalnych zakładach opieki zdrowotnej, a także w firmach prywatnych.